Interview | Christa Jordaan & Thom Slot
“Doordat we alles op ons nemen heeft de klant nergens omkijken naar”
Een scala aan klanten met elk hun logistieke uitdagingen. En een veelvoud aan projecten die allemaal specifieke aandacht vragen. Geen dag is dan ook hetzelfde op de operationele afdeling van GDB Logistics. Maar wat is er allemaal nodig om containers van de far east of India tot aan de havens in Europa te krijgen? Forwarding specialists Christa Jordaan en Thom Slot vertellen over hun rol en over hoe hun dagelijkse werkdag eruitziet.
“Ons werk begint met het inkopen van containers voor onze klanten”, zegt Christa. “Elke week handelen we gemiddeld honderden containers af. We regelen de boekingen in bijvoorbeeld China en verzorgen de logistiek tot en met de haven in Europa. Op het moment dat een container de zee opgaat, wordt deze zichtbaar in ons systeem en kunnen wij de containers volgen. Wanneer alles goed verloopt en de container wordt gelost, maken we met de klant een afspraak voor levering. Een tussenstop in een van onze warehouses in Europa van waaruit wij de distributie kunnen verzorgen, is ook een mogelijkheid.”
Van A tot Z
Christa vervolgt: “Maar om die containers hier te krijgen, zijn natuurlijk ook wat tussenstappen nodig. Zo regelen we bijvoorbeeld de vrijstellingen. Die zijn nodig om de containers te kunnen uithalen. Die vrijstellingen kunnen nog best wat voeten in de aarde hebben. We vragen ze op bij de rederijen, maar het gebeurt weleens dat er dan nog informatie mist die we nodig hebben van de verscheper. Wij fungeren dan dus als tussenpersoon. We werken met een systeem waardoor van iedere zending in één oogopslag de status is in te zien. Belangrijk, want pas als alle schakels op groen staan, mogen we door. Hoe stressvol soms ook, doordat we dit soort zaken op ons nemen, heeft onze klant nergens omkijken naar. En daar doen we het uiteindelijk voor.”
Flexibel door eigen transport
Thom vult aan: “Natuurlijk gebeurt het ook weleens dat het transport niet zo soepel gaat en er vertraging ontstaat. Denk aan onverwachte omstandigheden als een vastgelopen schip, noodweer en een extra douanecontrole. Daar hebben we geen invloed op. Wel kunnen we invloed uitoefenen op het vervolgtraject. Het helpt natuurlijk enorm dat we een eigen vloot van vrachtauto’s hebben. We kunnen zien wanneer de container, met vertraging, wordt geleverd. Mocht de klant spoed hebben, en dat gebeurt regelmatig, dan overleggen we meteen met de operationele afdeling van De Boer Transport of we vrachtwagens kunnen inzetten voor verder transport naar de plaats van bestemming. Daarmee kunnen we alsnog flexibel inspelen op de vraag van de klant.”
Open communicatie
Dat het werk divers is, beaamt Thom meteen. “Je kunt het van tevoren nog zo goed regelen en afbakenen, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Maar dat maakt het ook dynamisch. Bovendien zijn we inmiddels behoorlijk doorgewinterd en schrikken we niet meer zo snel van een onverwachte wending. We weten dat het in de ochtend vaak hollen is en dat we in de middag wat meer rust hebben. Met ons team van 8 collega’s en de operationele afdeling van De Boer Transport en Warehousing, kunnen we gewoon heel veel aan. Het belangrijkste is dat je klanten goed en helder blijft infomeren. Dat is onvoorwaardelijk voor een goede samenwerking.”
Continu verder verbeteren voor nog preciezer inzicht
Dat GDB Logistics de planning en logistiek goed op de rit heeft, betekent niet dat de afdeling stilstaat. “We werken met een maatwerksysteem dat goed te koppelen is met de systemen van de klant en met die van bijvoorbeeld de douane”, zegt Christa. “We zitten inmiddels in meerdere landen en doen ook nog export. Het is belangrijk dat we dan zoveel mogelijk systemen kunnen koppelen. Met dat systeem hebben we nu al goed inzicht, maar we werken er continu aan dit nog verder te verbeteren en te integreren met andere partijen. Want hoe beter ons inzicht, hoe preciezer we kunnen voorspellen. En daar zijn klanten uiteindelijk ook weer mee geholpen.”
Vendor management
“En we gaan zelfs nog een stap verder”, geeft Thom aan. “Als de klant bij ons aangeeft wanneer zijn goederen in bijvoorbeeld de winkel of ons warehouse moeten liggen, dan plannen wij heel het traject in. We kunnen zelfs plannen tot aan het moment waarop zijn leverancier de goederen gereed moet hebben voor het laden en verschepen naar Europa. Wij snappen gewoon heel goed hoe de supply chain in het algemeen en die van onze klanten in het bijzonder werkt.” Christa vult aan: “Vervolgens monitoren we de leveranciers van onze klanten op hun performance qua logistiek. Wij noemen dat vendor management. We merken dat klanten hier nu eenmaal steeds meer behoefte aan hebben. Dus pakken we ook dat stukje voor ze op.”
Werken bij De Boer.
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Christa en Thom?
Bij De Boer Group werken we met vaste teams van eigen mensen die alles in huis hebben om klanten zo goed mogelijk te helpen. Op elk vlak. Van advies tot fulfillment en van forwarding tot warehousing en transport. Samen werken we aan die totaaloplossing.